Cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy – zdrowsza alternatywa dla cukru białego

Charakterystyka cukru trzcinowego

Cukier trzcinowy uważa się za zdrowszy zamiennik dla “zwykłego” białego cukru. Pochodzi on z trzciny cukrowej, a nie tak, jak cukier biały z buraka cukrowego. Co więcej, nie podlega procesowi rafinowania. Dzięki temu oprócz zawartości sacharozy, cukier ten poszczycić się może w swoim składzie obecnością melasy (to dzięki niej zyskuje ciemniejszą barwę), która nadaje produktowi ciekawego smaku. Analogicznie, im więcej ma w swoim składzie melasy, tym ciemniejszy będzie miał kolor i bardziej wyrazisty smak. Wyróżnia się kilka rodzajów cukru trzcinowego, m.in.:

  • turbinado,
  • muscovado,
  • demerara.

Dlaczego cukier trzcinowy jest zdrowszy, niż cukier biały?

Podstawową zaletą cukru trzcinowego, która także przemawia za ty, iż jest zdrowszym zamiennikiem białego cukru jest fakt, iż posiada on w swoim składzie różne wartości odżywcze takie, jak np.

  • żelazo,
  • potas,
  • magnes,
  • wapń.

Ponadto, cukier pozyskiwany z trzciny cukrowej ma mniej kalorii, niż cukier z buraka cukrowego. Podczas gdy cukier biały w 100 gramach dostarcza 400 kalorii, to cukier trzcinowy nie więcej, niż 390 kalorii (w łyżeczce cukru brązowego znajduje się więc mniej, niż 20 kalorii). Dzięki temu, stanowi mniej tuczącą alternatywę.

Na co uważać przy zakupie cukru trzcinowego?

Jeżeli kupujemy cukier trzcinowy, powinniśmy uważnie przeczytać to, co jest napisane na opakowaniu. Jeśli na paczce widnieje napis “cukier trzcinowy”, to spokojnie możemy zakupić taki produkt. Jeżeli jednak ujrzymy napis “cukier brązowy”, należy się wystrzegać takiego artykułu. Cukier brązowy jest to bowiem cukier biały, lecz zabarwiony sztucznymi barwnikami, np. karmelem amoniakalnym.

Do czego możemy wykorzystać cukier trzcinowy w kuchni?

Cukier trzcinowy będzie stanowił wspaniały składnik wielu drinków, np. cuba libre (czyli drinku z colą i rumem), a także jako dodatek słodzący do innych napojów czy herbat. Wykorzystać cukier pozyskany z trzciny cukrowej możemy również do pieczenia różnych rodzajów ciast czy ciasteczek, a także do przygotowywania koktajli, deserów, itd. Cukier ten stanowić będzie także doskonały składnik do produkcji domowych dżemów.

Cukier trzcinowy w kosmetyce

Oprócz oczywistej możliwości wykorzystania cukru trzcinowego w kuchni, możemy używać go do pielęgnacji skóry. Dzięki dość grubym kryształkom, będzie stanowił wyjątkowy składnik peelingów domowej roboty. Charakteryzuje się on bowiem działaniem złuszczającym, wygładzającym, ujędrniającym oraz oczyszczającym skórę. Cukier trzcinowy ma także działanie przeciwzapalne, więc może być użytkowany przez osoby z problemami skórnymi.

Food obraz autorstwa azerbaijan_stockers - www.freepik.com
Cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy – egzotyczna słodycz

Oprócz klasycznego cukru białego w sklepach można kupić rozmaite słodziki oraz inne jego rodzaje, w tym cukier trzcinowy (https://www.bee.pl/9186-cukier-trzcinowy). Czym różni się on od pozostałych i jakie ma właściwości?

Jak powstaje cukier?

Biały cukier wytwarza się z buraków cukrowych, a trzcinowy z trzciny cukrowej. Jest to słodka trawa, osiągająca wysokość 6 metrów, pochodząca z Azji Wschodniej. Obecnie uprawiana jest w różnych regionach tropików i subtropików. Najwięksi producenci trzciny cukrowej to Indie, Brazylia, Chiny, Tajlandia, Pakistan i Meksyk. Ludzkość używa trzciny cukrowej do dosładzania żywności już od ponad 2500 lat, co oznacza, że ten rodzaj cukru jest znacznie starszy niż buraczany. Z trzciny cukrowej pochodzi ponad 3/4 światowego zapotrzebowania na cukier. Sam proces produkcji jest podobny. Obie rośliny najpierw podgrzewa się do temperatury około 70 stopni, następnie kruszy i wyciska. Niepotrzebne substancje, takie jak minerały i białko są odfiltrowywane. Podczas dalszego podgrzewania powstaje brązowa i lepka masa- cukier nierafinowany. Podczas rafinacji kryształy cukru są wielokrotnie rozpuszczane i krystalizowane, aż cukier stanie się całkowicie biały.

Rodzaje cukru trzcinowego

Cukier trzcinowy może różnić się stopniem przetworzenia czy rafinacji. Najmniej przetworzony występuje w postaci całych bloków lub pudru. Zawiera szereg witamin i minerałów, zwłaszcza wapń, magnez i żelazo. Zawartość melasy decyduje o barwie (od szarej do brązowej), a smak waha się  od lukrecjowego do karmelowego. Istnieje również biały cukier trzcinowy, lecz jego właściwości, w wyniku wielokrotnej rafinacji, nie różnią się od cukru buraczanego.

Rodzaje cukru trzcinowego mogą zależeć nie tylko od stopnia przetworzenia, ale i od miejsca pochodzenia:

  • Panela z Kolumbii
  • Rapadura z Brazylii
  • Sukanat z Ameryki Południowej i Środkowej
  • Mascobado z Filipin
  • Jaggery z Indii
  • Muscovado z Indii

Czy cukier trzcinowy jest zdrowy?

O właściwościach zdrowotnych cukru trzcinowego decydują dodatkowe składniki, przede wszystkim melasa. Ten brązowy syrop zawiera wszystkie minerały znajdujące się w roślinie, takie jak żelazo, wapń i chrom. Ten ostatni pierwiastek jest szczególnie ważny jeśli chodzi o regulowanie poziomu cukru we krwi.

Oczywiście nie należy lekceważyć kalorii pochodzących z cukru trzcinowego, jednak zawiera on również cenne dla organizmu błonnik i minerały.

Dodatek cukru trzcinowego, dzięki swojemu lekko karmelowemu smakowi, świetnie nadaje się do ciast, deserów i napojów. Bardzo dobrze podkreśla aromat orzechów i owoców, a podczas pieczenia apetycznie się zarumienia.

Cukier poprawia nastrój, ale ma duży potencjał uzależniający, należy zatem zachować w jego spożyciu zdrowy umiar. Tak czy inaczej lepiej skorzystać ze zdrowszej alternatywy, czyli cukru trzcinowego.

Food obraz autorstwa azerbaijan_stockers - www.freepik.com
Cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy – czy jest zdrowy? Właściwości i zastosowanie

Cukier towarzyszy nam codziennie – jest on niezbędny w kuchni. Niestety w dzisiejszych czasach spożywamy tego cukru o wiele więcej, niż pozwala nam na to organizm. Staramy się więc zasięgnąć po nieco zdrowszy zamiennik, jakim może być chociażby cukier trzcinowy. Czy faktycznie jest zdrowszy?

Cukier trzcinowy – właściwości

Cukier trzcinowy jest bakteriobójczym produktem pozyskiwanym z soku z trzciny, a dokładniej z alkoholi, acetaldehydu i soków organicznych. Cechuje go charakterystyczny karmelowy zapach, jak i posmak. W swoim składzie zawiera wartościowe składniki mineralne, takie jak wapń, potas, magnez i żelazo. Jak można się domyślić, największą część zajmuje jednak sacharoza – dwucukier zbudowany z cząsteczek glukozy i fruktozy, zasadniczy składnik białego cukru. Cukier trzcinowy stanowi czystą energię.

Wyróżniamy cukier trzcinowy Demerara, nieodwirowany, niekrystaliczny i Muscovado. Poszczególne rodzaje różnią się od siebie przede wszystkim konsystencją i wielkością kryształków.

100 gram cukru trzcinowego zawiera około 387 kcal, z kolei jedna łyżeczka cukru o masie 4 gram – 16 kcal.

Cukier trzcinowy a biały

Cukier biały w 100 gramach zawiera około 393 kcal. Jest więc bardziej kaloryczny niż cukier trzcinowy, jednak jak można zauważyć – różnica jest tak naprawdę niewielka. Oczywiście każda zmiana jest dobra i znacznie lepiej jest spożywać cukier trzcinowy zamiast białego, jednak pamiętajmy o tym, że w nadmiernej ilości każdy produkt będzie nam szkodził, niezależnie od tego, ile posiada cukru czy kalorii. Najważniejszy w codziennym żywieniu jest umiar oraz zdrowy rozsądek.

Problem nie tkwi w cukrze, a w nas – to my go nadużywamy. Z roku na rok spożywamy cukru coraz więcej, nie zdając sobie sprawy z tego, że sobie szkodzimy.

Zastosowanie cukru trzcinowego

Trzcinowy cukier znajduje zastosowanie przede wszystkim w kuchni, ale również w ziołolecznictwie czy medycynie ludowej. Jeszcze do niedawna uważano, że cukier trzcinowy może wyleczyć wiele dolegliwości dzięki swoim cennym właściwościom bakteriobójczym. Uważano cukier za lekarstwo przeciwbólowe, zapobiegające przeziębieniom, wykrztuśne, przeciwbólowe, leczące nawet rany i oparzenia.

Co ciekawe, cukier trzcinowy w kuchni służy nie tylko do maskowania gorzkiego smaku, ale również do nadawania barwy produktom, które poddano procesowi karmelizacji. Spełnia również funkcję dekoracyjną – nadaje połysk i służy do produkcji tzw. glazuru, który stosuje się w cukiernictwie.

Food obraz autorstwa azerbaijan_stockers - www.freepik.com